Skippa sidhuvud och gå vidare.

Handla för minst 5000:- så BJUDER vi på expeditionsavgiften!

Tid kvar:

Ankare & dragg

2 st produkter
Visar 2 av 2 produkter

Ankare och dragg är viktiga marina utrustningar som används för att hålla båtar på plats. Ett ankare är en tung metallföremål som släpps ner i vattnet för att fästa båten i botten. Det finns olika typer av ankare, inklusive klumpankare och spetsankare, som används beroende på båtens storlek och den marina miljön. En dragg är en mindre variant av ett ankare och används främst för tillfälliga förtöjningar eller som backupankare. Båtägare måste vara väl förtrogna med användningen av ankare och draggar för att säkerställa att deras båt förblir säkert förtöjd vid behov.

Vanliga frågor om Ankare & dragg

Hur tungt ankare ska man ha?

Det beror på storleken och vikten på båten, samt vilka förhållanden och vilket typ av bottenförhållande du seglar i. Generellt sett rekommenderas det att använda ett ankare som väger minst 1 kg per fot av båtens längd. Om du seglar i områden med starka strömmar eller vindar kan det vara lämpligt att använda ett tyngre ankare för att säkerställa att det håller båten ordentligt på plats.

Vilken typ av ankare är bäst?

Det finns olika typer av ankare som passar olika förhållanden och båttyper. Det bästa ankaret beror på faktorer som båtstorlek, bottenförhållanden och väderförhållanden. Vanliga typer av ankare inkluderar klumpankare, plåtankare, paraplyankare och danforthankare. Klumpankare är bra för mjuka bottenförhållanden, medan plåtankare är mer lämpliga för stenig eller hård botten. Paraplyankare fungerar bra i sandiga eller leriga bottenförhållanden, medan danforthankare är bra för en blandning av bottenförhållanden. Det är viktigt att välja rätt typ av ankare och ha tillräckligt med ankarkätting eller -rep för att säkerställa att båten förblir på plats.