Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Tvätta matta - Husmorstips bikarbonat & ättika

Att ha en ren matta kan förhöja känslan i ett rum, men att tvätta mattor kan kännas som en utmaning. Här får du en utförlig guide om hur du tvättar din matta hemma, inklusive tips på att tvätta matta med bikarbonat och vad du bör tänka på för att få bästa resultat.
2024-07-01
Dela artikel

Tvätta din matta hemma – Smarta tips & saker att undvika

Steg 1: Förberedelse

Innan du börjar med att tvätta dina Mattor, se till att du har allt du behöver:

 • Dammsugare
 • Bikarbonat
 • Vit ättika
 • Mild tvål eller mattshampo
 • Rena trasor eller svampar
 • Hink med ljummet vatten

Tvätta matta med husmorstips

 1. Dammsugning: Börja med att dammsuga mattan noggrant för att ta bort damm, smuts och lösa partiklar. Använd dammsugarens möbelmunstycke för att komma åt ordentligt. Dammsug båda sidor av mattan om möjligt.
 2. Fläckbehandling Med Bikarbonat: Om din matta har fläckar, kan du använda bikarbonat för att ta bort dem. Gör så här:
  • Blanda bikarbonat med lite vatten till en pasta.
  • Applicera pastan på fläcken och låt den verka i 15-20 minuter.
  • Använd en ren, fuktig trasa för att försiktigt badda bort pastan. Undvik att gnugga, eftersom det kan sprida fläcken.
  • För svårare fläckar, blanda bikarbonat med vit ättika och vatten i en sprayflaska, spraya på fläcken och låt det bubbla upp. Badda sedan försiktigt med en trasa.
 3. Tvättlösning: Fyll en hink med ljummet vatten och tillsätt en liten mängd mild tvål eller mattshampo. Använd en mjuk borste eller svamp för att applicera lösningen på mattan. Arbeta i sektioner och var noga med att inte övermätta mattan med vatten.
 4. Sköljning: Skölj trasan eller svampen i rent ljummet vatten och torka av tvållösningen från mattan. Var noga med att få bort all tvål, eftersom rester kan dra till sig smuts. Upprepa sköljningen om det behövs.

Tvätta matta med bikarbonat

Bikarbonat är en effektiv och naturlig rengöringsmedel som kan hjälpa till att fräscha upp din matta:

 1. Strö Bikarbonat: Strö ett generöst lager bikarbonat över hela mattan.
 2. Låt Verka: Låt bikarbonatet verka i minst 30 minuter, men gärna längre för bästa resultat.
 3. Dammsug: Dammsug upp bikarbonatet noggrant. Det hjälper till att absorbera lukt och fräscha upp fibrerna.

Torka mattan

 1. Lufttorkning: För att undvika mögel och dålig lukt är det viktigt att torka mattan ordentligt. Lägg ut mattan plant på ett torrt, ventilerat område och låt den lufttorka. Undvik att hänga upp mattan, eftersom det kan orsaka att den tappar formen. Vänd mattan flera gånger under torkprocessen för att säkerställa att den torkar jämnt.
 2. Undvik Direkt Solljus: Torka inte mattan i direkt solljus, eftersom det kan bleka färgerna och skada fibrerna. Välj istället ett skuggigt, ventilerat område.

Viktiga tips

 • Testa först: Testa alltid rengöringslösningar på ett litet, oansenligt område av mattan först för att säkerställa att de inte skadar eller missfärgar mattan.
 • Undvik överdriven blötläggning: Använd inte för mycket vätska när du rengör mattan, eftersom det kan leda till mögel och dålig lukt.
 • Professionell rengöring: För särskilt värdefulla eller känsliga mattor kan det vara bäst att anlita professionell rengöring.

Saker att undvika

 • Starka kemikalier: Använd inte starka kemikalier eller rengöringsmedel som kan skada mattans fibrer eller färger.
 • Gnugga inte fläckar: Gnuggning kan sprida fläcken och skada fibrerna. Badda istället försiktigt.
 • Tvättmaskin: Kontrollera alltid mattans skötselråd innan du överväger att tvätta den i maskin. Många mattor, särskilt de av ull eller med känsliga fibrer, kan skadas i tvättmaskinen.

Genom att följa dessa steg och tips kan du effektivt tvätta din matta hemma och hålla den i bästa möjliga skick. Med rätt vård och rengöring kommer din matta att hålla sig ren och fräsch, vilket bidrar till en trevlig och hälsosam hemmiljö.

Populära & snygga mattor!