Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Tvätta ullmatta

Ullmattor är både vackra och hållbara, men de kräver också särskild omsorg när det kommer till rengöring. Att tvätta en ullmatta hemma kan kännas som en utmaning, men med rätt teknik och några smarta tips kan du hålla din matta ren och fräsch utan att skada den. Här är en utförlig guide om hur du bäst går tillväga, samt vad du bör undvika.
2024-07-01
Dela artikel

Tvätta din ullmatta hemma - Tips & steg för steg

Steg 1: Förberedelse

Innan du börjar tvätta din Ullmatta är det viktigt att samla allt du behöver:

 • Dammsugare med borstmunstycke
 • Ljummet vatten
 • Mild ulltvål eller speciellt mattshampo för ull
 • Rena trasor eller svampar
 • Vit ättika
 • En hink

Tvätta ullmatta

 1. Dammsugning: Börja med att dammsuga ullmattan noggrant på båda sidor. Använd ett borstmunstycke för att försiktigt lyfta bort damm och smuts utan att skada fibrerna. Dammsug i riktning med fibrerna för att undvika slitage.
 2. Fläckbehandling: Om din matta har specifika fläckar, behandla dessa först. Blanda en lösning av lika delar vit ättika och vatten i en sprayflaska. Spraya fläcken och badda försiktigt med en ren trasa eller svamp. Gnugga inte, eftersom det kan förstöra ullfibrerna. För tuffare fläckar kan du använda en liten mängd mild ulltvål.
 3. Tvättlösning: Fyll en hink med ljummet vatten och tillsätt en liten mängd mild ulltvål eller mattshampo. Använd en mjuk svamp eller trasa för att applicera lösningen på mattan. Arbeta i sektioner och var noga med att inte övermätta mattan med vatten. Arbeta alltid med fibrernas riktning.
 4. Sköljning: Skölj trasan eller svampen i rent ljummet vatten och torka av tvållösningen från mattan. Var noga med att få bort all tvål, eftersom rester kan dra till sig smuts. Upprepa sköljningen om det behövs.
 5. Torka Mattan: För att undvika mögel och skador är det viktigt att torka ullmattan ordentligt. Lägg ut mattan plant på ett torrt, ventilerat område och låt den lufttorka. Undvik att hänga upp mattan, eftersom det kan orsaka att den tappar formen. Vänd mattan flera gånger under torkprocessen för att säkerställa att den torkar jämnt.

Smarta extratips

 • Använd mattunderlägg: Ett mattunderlägg kan skydda din ullmatta från slitage och smuts, samt göra rengöringen enklare.
 • Rotera mattan: Rotera ullmattan regelbundet för att fördela slitaget jämnt och förhindra ojämna slitagepunkter.
 • Professionell rengöring: Om din ullmatta är mycket smutsig eller fläckig, överväg att låta en professionell mattvätt ta hand om den en gång om året.

Saker att undvika

 • Använd inte varmt vatten: Varmt vatten kan krympa och skada ullfibrerna. Använd alltid ljummet vatten.
 • Undvik starka kemikalier: Starka rengöringsmedel och kemikalier kan förstöra ullfibrerna och missfärga mattan.
 • Gnugga inte Fläckar: Gnuggning kan skada fibrerna och sprida fläcken. Badda istället försiktigt.
 • Överdriven Blötläggning: För mycket vatten kan orsaka att mattan förlorar sin form och utvecklar mögel. Använd vatten sparsamt och se till att mattan torkar ordentligt.

Genom att följa dessa steg och tips kan du effektivt tvätta din ullmatta hemma och hålla den i bästa möjliga skick. Ullmattor är en investering som, med rätt vård, kan hålla i många år och fortsätta vara en vacker del av ditt hem.

Populära ullmattor

Läs också!