Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Hundkiss på matta - Tips & råd

Att vara hundägare innebär många glädjestunder, men det innebär också vissa utmaningar. En av de mindre trevliga situationerna är när hunden kissar på mattan. Men oroa dig inte! Här får du en steg-för-steg-guide om hur du effektivt rengör din matta efter en olycka med hundkiss.
2024-07-01
Dela artikel

Steg för steg - Få bort hundkiss på matta

Steg 1: Snabb Åtgärd

Det första steget är att agera snabbt. Ju längre hundkisset får sitta kvar på Mattor, desto svårare blir det att få bort fläcken och lukten. Så fort du upptäcker olyckan, ta fram hushållspapper eller en ren trasa och badda försiktigt för att absorbera så mycket vätska som möjligt. Undvik att gnugga, eftersom det kan sprida fläcken och trycka ner kisset djupare i mattan.

Steg 2: Använd en blandning av vinäger och vatten

Efter att ha sugit upp så mycket vätska som möjligt, är nästa steg att blanda en lösning av lika delar vit vinäger och vatten. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya generöst över det drabbade området. Vinägern hjälper till att neutralisera ammoniaken i hundkisset, vilket tar bort lukten och förhindrar att hunden kissar på samma plats igen.

Steg 3: Skrubba försiktigt

Använd en ren trasa eller borste för att försiktigt skrubba området där du sprayat vinägerlösningen. Var noga med att inte överdriva, eftersom hårt skrubbande kan skada mattans fibrer.

Steg 4: Applicera bakpulver

När du har skrubbat klart, strö ett generöst lager bakpulver över det fuktiga området. Bakpulver är känt för sina deodoriserande egenskaper och hjälper till att dra ut den återstående fukten från mattan. Låt bakpulvret verka i minst 15 minuter, men helst över natten för bästa resultat.

Steg 5: Dammsug

Efter att bakpulvret har fått verka, är det dags att dammsuga upp det. Se till att du får med allt bakpulver och att mattan känns torr och fräsch. Om det fortfarande finns en svag lukt kvar, kan du upprepa vinäger- och bakpulverbehandlingen en gång till.

Steg 6: Använd mattshampo om det behövs

Om fläcken och lukten fortfarande är envisa efter att ha följt dessa steg, kan det vara värt att använda ett speciellt mattshampo för husdjursfläckar. Följ anvisningarna på produkten och se till att skölja noggrant efteråt för att undvika att schamporester blir kvar i mattan.

Förebyggande tips

För att minska risken för framtida olyckor, se till att din hund har regelbundna rastningstider och överväg att använda en fläck- och vattenavvisande spray på dina mattor. Om din hund har en tendens att kissa inomhus, kan det också vara en bra idé att konsultera en veterinär för att utesluta medicinska problem eller prata med en hundtränare för att arbeta på beteendet.

Genom att följa dessa steg kan du snabbt och effektivt hantera situationen när hunden kissar på mattan. Med rätt produkter och teknik kommer din matta snart att vara lika ren och fräsch som innan olyckan inträffade.

Dags för en ny snygg matta?

Läs också!