Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Tvätta & rengöra soffa

Att hålla sin soffa ren och fräsch är inte bara viktigt för utseendet, utan även för hygienen och livslängden på möbeln. Oavsett om din soffa har avtagbar klädsel eller inte, finns det olika metoder att använda för att uppnå bästa resultat. Här följer en guide som hjälper dig att rengöra och tvätta din soffa, med särskilt fokus på användning av ångtvätt och bikarbonat.
2024-06-27
Dela artikel

Tvätta & rengöra soffa med eller utan avtagbarklädsel

En Soffa används dagligen och kan snabbt bli smutsig. För en grundlig rengöring kan det vara nödvändigt att tvätta hela soffan.

 1. Avtagbar klädsel: Om din soffa har avtagbar klädsel, ta bort den och följ tvättråden som oftast finns på en etikett. De flesta klädslar kan tvättas i maskin vid 30-40 grader. Använd ett skonsamt tvättmedel och undvik att torka klädseln i torktumlare för att förhindra krympning.
 2. Utan avtagbar klädsel: Om soffan inte har avtagbar klädsel, kan du använda en textilrengöringsspray. Spraya produkten på fläckarna och använd en mjuk borste för att försiktigt arbeta in rengöringsmedlet. Torka sedan av med en ren trasa och låt torka helt.

Tvätta soffa utan avtagbar klädsel steg för steg

Att tvätta en soffa utan avtagbar klädsel kan vara mer utmanande, men det är fullt möjligt med rätt teknik och verktyg.

 1. Dammsugning: Börja med att dammsuga soffan noggrant för att avlägsna löst damm och smuts.
 2. Fläckborttagning: Använd en specifik textilfläckborttagare på eventuella fläckar. Applicera medlet och låt det verka enligt anvisningarna på förpackningen.
 3. Djupare rengöring: För en djupare rengöring, använd en textilrengöringsspray över hela soffan. Borsta försiktigt med en mjuk borste och torka av med en fuktig trasa.

 

Populära produkter för soffrengöring

Tvätta soffa med ångtvätt

Ångtvätt är ett effektivt och miljövänligt sätt att rengöra din soffa, eftersom det endast använder vatten och värme för att lösa upp smuts.

 1. Förberedelse: Dammsug soffan noggrant innan du börjar ångtvätta.
 2. Ångtvätt: Följ tillverkarens instruktioner för ångtvätten. Håll ångtvätten några centimeter från soffans yta och arbeta systematiskt över hela soffan.
 3. Torkning: Låt soffan torka helt innan du använder den igen. Placera den gärna i ett välventilerat rum för att påskynda torkprocessen.

Klokt att rengöra din soffa kontinuerligt

Rengöring av soffan kan göras regelbundet för att hålla den fräsch mellan de mer djupgående tvättarna.

 1. Dammsugning: Dammsug soffan varje vecka för att avlägsna damm och smuts som kan bygga upp över tiden.
 2. Fläckborttagning: Ta hand om fläckar så snart som möjligt. Använd en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel.

 Rengöra soffa med bikarbonat

Bikarbonat är ett utmärkt naturligt rengöringsmedel som kan användas för att fräscha upp soffan och ta bort lukt.

 1. Applicering: Strö ett tunt lager bikarbonat över soffans yta.
 2. Verkningstid: Låt bikarbonatet verka i minst 15 minuter, gärna längre om möjligt.
 3. Dammsugning: Dammsug noggrant bort bikarbonatet från soffan. Det kommer att absorbera dåliga lukter och lämna soffan fräschare.

Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att din soffa förblir ren, fräsch och behåller sitt utseende längre. Regelbunden rengöring och underhåll förhindrar ansamling av smuts och fläckar, vilket gör din soffa till en trevlig plats att koppla av på.

Populära soffor

Läs också närmre om respektive material!