Skippa sidhuvud och gå vidare.
Visar 24 av 45 produkter
12

Plantering och förkultivering är viktiga metoder inom trädgårdsarbete och odling. Genom att förkultivera frön eller plantor inomhus kan man ge dem en bättre start och öka chanserna till framgångsrik tillväxt. Förkultivering innebär att man sår frön eller planterar små plantor i krukor eller såbäddar innan de flyttas ut i trädgården. Detta görs oftast under våren när det fortfarande är för kallt att plantera direkt utomhus. Genom att plantera förkultiverade plantor kan man också förlänga säsongen och få tidigare skördar. Det är viktigt att ge plantorna rätt mängd ljus, vatten och näring för att de ska växa och utvecklas på bästa sätt.

Vanliga frågor om Plantering & förkultivering

Vad menas med förkultivera?

Förkultivera innebär att man förbereder och odlar växter inomhus eller i skyddade miljöer innan de planteras ut i trädgården eller på fältet. Detta görs vanligtvis för att ge växterna en tidig start och för att kunna kontrollera deras tillväxtförhållanden, som temperatur och fuktighet, på ett bättre sätt. Genom att förkultivera kan man förlänga växtsäsongen och få starkare och friskare plantor som är redo att planteras ut när risken för frost har passerat.

När ska jag förkultivera blommor?

Du bör förkultivera blommor inomhus några veckor innan den sista frosten förväntas. Detta brukar vara tidigt på våren, vanligtvis i mars eller april, beroende på var du befinner dig i Sverige. Genom att förkultivera blommor inomhus ger du dem en chans att växa och utvecklas innan du planterar dem utomhus.