Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Tvätta handdukar - Tips på bästa rengöringen

Handdukar används dagligen och samlar snabbt på sig smuts, bakterier och döda hudceller. I detta reportage ger vi dig de bästa tipsen för hur du ska tvätta handdukar, vilken temperatur du bör använda, hur ofta du bör tvätta dem och hur du bäst torkar dem. Vi går också igenom om det finns skillnader i hur du bör tvätta kökshanddukar jämfört med badlakan och toaletthanddukar.
2024-07-02
Dela artikel

Tvätta handdukar - Hjälpfulla råd 

Hur ofta ska man tvätta handdukar?

Handdukar bör tvättas regelbundet för att förhindra att bakterier och mögel bildas. Här är några riktlinjer:

 • Badlakan & badhandduk: Bör tvättas efter 3-4 användningar. Eftersom de ofta används när kroppen är ren, samlar de mindre smuts men kan bli fuktiga och därmed en grogrund för bakterier.
 • Handduk: Bör tvättas varje eller varannan vecka beroende på användning. Eftersom de används oftare och av fler personer kan de snabbt bli smutsiga.
 • Kökshandduk: Bör tvättas minst en gång i veckan, oftare om de används mycket. Kökshanddukar kommer i kontakt med mat och fukt, vilket gör dem särskilt benägna att samla bakterier.

Tvättemperatur för handdukar

För att säkerställa att handdukar blir rena och bakterier dör bör de tvättas i rätt temperatur:

 • Badlakan och toaletthanddukar: Tvätta i 60 grader Celsius. Denna temperatur är tillräckligt hög för att döda bakterier och ta bort smuts effektivt.
 • Kökshanddukar: Tvätta i 60-90 grader Celsius. Kökshanddukar kan innehålla mer bakterier och matrester, så en högre temperatur säkerställer att de blir riktigt rena.

Använd rätt mängd tvättmedel

För mycket tvättmedel kan lämna rester i handdukarna, vilket gör dem mindre absorberande och kan leda till att de känns hårda. Använd den rekommenderade mängden tvättmedel för att få handdukarna rena utan att överdosera.

Tips för torkning

Hur du torkar dina handdukar påverkar deras mjukhet och livslängd:

 • Torktumlare: Att torka handdukar i torktumlare på medelhög värme gör dem mjuka och fluffiga. Använd gärna några torkbollar för att separera fibrerna och förbättra luftflödet.
 • Lufttorka: Om du föredrar att lufttorka, häng handdukarna ute i friska luften eller inomhus i ett välventilerat område. Se till att de är helt torra innan du viker dem för att förhindra mögelbildning.

Tips för fräscha och mjuka handdukar

 1. Undvik överdosering av tvättmedel: För mycket tvättmedel kan göra handdukar hårda och mindre absorberande.
 2. Använd ättika: En halv kopp ättika i sköljcykeln hjälper till att bryta ner tvättmedelsrester och håller handdukarna mjuka.
 3. Torka ordentligt: Se till att handdukarna är helt torra innan du viker och lägger undan dem för att undvika mögel och dålig lukt.
 4. Byt ut gamla handdukar: Handdukar slits över tid och bör bytas ut vartannat till vart fjärde år beroende på hur ofta de används och tvättas.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du hålla dina handdukar rena, mjuka och fräscha, vilket inte bara förbättrar din vardag utan också bidrar till en hälsosammare och mer hygienisk hemmiljö.

Snygga & prisvärda badlakan och badhanddukar!

Kökshanddukar kan vara bra att ha på lager!

Läs också!