160710(6).jpg
Kanske tänker du att ett duntäcke bara ska användas under de kalla månaderna på året? Tänk om! Ett duntäcke håller dig varm när det är kallt, och ger dig en skön svalka när det är varmt. På Trademax erbjuder vi duntäcken av olika tyngder och värmegrad; svalt, mellan och varmt.

Ett täcke för alla säsonger

Vilket duntäcke ska man välja?

Först och främst behöver du utgå från dig själv och vad du vill få ut av ditt täcke. Behöver det vara varmare eller lite svalare? Välj ett duntäcke i rätt värmegrad för dina behov; svalt, mellan eller varmt. Dunets ursprung spelar också roll för kvaliteten på dunet. Dun och fjädrar från en fågel som gått fritt ger både starkare och större dun, bra för både dig och fågeln. En bra riktlinje är att sikta in sig på ett täcke med 90% dun och 10% fjädrar. Du vill även att yttertyget är tunt så att täcket kan andas, gärna sytt i rutor eller fållor så att dunet är jämnt fördelat och inte lägger sig på ett ställe i täcket.

Finns det speciella skötselråd för ett duntäcke?

För att behålla täckets fyllighet och att hålla det fräscht så länge som möjligt bör du skaka och vädra ditt täcke regelbundet. Skakningen för att fjädrarna och dunet fördelar sig jämnt och behåller duntäckets fluffighet och fyllighet. Vädringen håller det fräsht mellan tvättarna och bidrar också till att behålla täckets fluffighet. Eftersom dun andas och transporterar bort fukt från kroppen bör du inte bädda med överkast det första du gör på morgonen. Låt täcket andas och fukten dunsta bort innan du lägger på ett överkast.

Hur tvättar man duntäcke?

Du bör inte tvätta ditt duntäcke för ofta. För varje tvätt försämras dunet något, det är därför vädringen av täcket är viktig. När det är dags för täcket att tvättas så tvättas det i 60 grader med ett tvålbaserat tvättmedel, vanliga tvättmedel innehåller tensider som skadar dunet, kör gärna ett extra sköljprogram. Sköljmedel ska inte användas. Stoppa gärna in några tennisbollar tillsammans med täcket som förhindrar att dunet klumpar ihop sig. Torkningen av ett duntäcke är ytterst viktigt. Häng aldrig det för att lufttorka. Ett duntäcke ska torktumlas på låg värme, med tennisbollar. Pausa gärna torkningen med jämna mellanrum, ta ut täcket och fluffa upp det, det hjälper dunet att fördelas rätt och att täcket därmed torkar bättre. När du tror att täcket är torrt, gör en extra koll och lukta på det, även om duntäcket känns torrt kan det vara blött inuti. Om duntäcket luktar "blöt fjäder" så fortsätt torktumla det tills det känns torrt och fräsht. Det tar tid, men nödvändigt för att ditt duntäcke ska hålla i längden.

Filtrera & sortera
Sortera på (Populärast)
Varumärke
Bredd
Från(cm)
Till(cm)
Längd
Från(cm)
Till(cm)
Färg
Materialtyp
Funktion
Stil
Pris
Från(kr)
Till(kr)
Leverans 2-6 vardagar