Skippa sidhuvud och gå vidare.

Allt för hemestern - till semesterpriser!

Rutschbana

4 st produkter
Visar 4 av 4 produkter

En rutschbana är en lekplatsutrustning som används för att glida nerför en sluttning eller en ramp. Den vanligaste typen av rutschbana är tillverkad av metall eller plast och har en slät yta som gör det möjligt för barn att glida ner på den med hjälp av sin egen kroppsvikt. Rutschbanor finns i olika storlekar och former och kan vara enkla eller mer avancerade med till exempel kurvor eller vågor. Rutschbanor är populära på lekplatser och ger barn en rolig och spännande lekmöjlighet samtidigt som de övar på balans och koordination.

Vanliga frågor om Rutschbana

  • Säger man rutschkana eller rutschbana?

    Båda uttrycken används i svenskan, men "rutschkana" är det vanligare ordet. Det syftar på en lekplatsutrustning som barn kan åka nerför. "Rutschbana" används också, men är något mindre vanligt.
  • Varför heter det rutschbana?

    Ordet "rutschbana" kommer från det tyska språket och betyder bokstavligen "glidbana" på svenska. Det används för att beskriva en lekplatsutrustning eller en anordning där barn och ibland även vuxna kan glida ner längs en sluttande yta, vanligtvis tillverkad av metall eller plast. Termen har sannolikt använts på svenska som en direkt översättning från tyska och har sedan blivit etablerad som det vanliga namnet för denna typ av lekredskap.
  • Vilket material på rutschbanor gör att man åker snabbast?

    Det material som vanligtvis används på rutschbanor för att man ska åka snabbast är plast. Plast ger en jämn yta med lågt friktionsmotstånd, vilket gör att man kan glida snabbt och smidigt nerför rutschbanan.