Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

olja in ekbord

Att olja in ett ekbord är en viktig del av underhållet för att bevara dess skönhet och hållbarhet. Ett välbehandlat ekbord inte bara ser fantastiskt ut, utan är också mer motståndskraftigt mot fläckar och skador. I detta reportage går vi igenom hur du bäst oljar in ditt ekbord, hur du behandlar ljusa fläckar och vad du ska tänka på för att ge ditt bord den bästa vården.
2024-07-04
Dela artikel

Förberedelser innan du oljar in ekbordet

Innan du börjar behandla ditt Bord ek är det viktigt att förbereda ytan ordentligt:

 1. Rengör bordet: Börja med att rengöra ekbordet ordentligt. Använd en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel för att ta bort smuts och damm. Låt bordet torka helt innan du fortsätter.
 2. Slipa ytan: Om bordet har gamla oljerester eller är repigt, kan det vara nödvändigt att slipa ytan. Använd fint sandpapper (kornstorlek 120-220) och slipa i träets riktning. Torka bort slipdammet med en fuktig trasa.

Steg för steg: Så oljar du ekbordet

 1. Välj rätt olja: För ekbord rekommenderas det att använda en högkvalitativ träolja som är speciellt anpassad för ek. Detta säkerställer att träet får det skydd och den näring det behöver.
 2. Applicera oljan: Häll en liten mängd olja på en ren, luddfri trasa eller en svamp. Börja applicera oljan på bordets yta, arbeta i cirkulära rörelser eller längs med träets ådring. Se till att täcka hela ytan jämnt.
 3. Låt oljan tränga in: Låt oljan tränga in i träet enligt tillverkarens anvisningar, vanligtvis mellan 15-30 minuter. Om träet suger åt sig mycket olja kan du behöva applicera ett andra lager.
 4. Torka bort överflödig olja: Använd en ren, torr trasa för att torka bort all överflödig olja från bordets yta. Detta är viktigt för att undvika klibbiga fläckar och för att ge bordet en jämn, matt finish.
 5. Låt bordet torka: Låt bordet torka i minst 24 timmar innan du använder det. Se till att det står i ett välventilerat rum för att påskynda torkprocessen.

Behandla ljusa fläckar på ekbord

Ljusa fläckar kan uppstå på ett ekbord på grund av spill eller bristande underhåll. Här är några tips för att behandla dessa fläckar:

 1. Rengör ytan: Rengör området runt fläcken med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel.
 2. Använd en specialprodukt: Det finns specialprodukter för att ta bort ljusa fläckar på trä. Följ anvisningarna på produkten noggrant.
 3. Oljebehandling: Efter att fläcken har behandlats, applicera ett tunt lager träolja på området för att återställa skyddet och glansen.

Underhåll och framtida vård

För att hålla ditt ekbord i bästa skick är regelbundet underhåll viktigt:

 1. Regelbunden oljning: Oljebehandla ditt ekbord minst en gång om året, eller oftare om det används mycket. Detta hjälper till att bevara träets naturliga skönhet och skydda det mot slitage.
 2. Undvik direkt solljus: Placera inte ekbordet i direkt solljus, eftersom detta kan orsaka att träet bleks och spricker över tid.
 3. Skydda ytan: Använd underlägg och dukar för att skydda bordets yta från varma föremål, spill och repor.

Sammanfattning

Genom att följa dessa steg och råd kan du säkerställa att ditt ekbord hålls i toppskick och behåller sin naturliga skönhet under lång tid. Regelbunden oljning och rätt skötsel förlänger bordets livslängd och gör att det fortsätter vara en vacker och funktionell del av ditt hem.

Vackra ekbord

Läs också!