Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Tvätta linneduk

Linnedukar är älskade för sitt naturliga utseende och hållbarhet, men för att de ska behålla sin skönhet krävs rätt omvårdnad. Att tvätta en linneduk kan kännas som en utmaning eftersom materialet är både robust och känsligt. I detta reportage går vi igenom de bästa metoderna för att tvätta din linneduk och vad som är viktigt att tänka på för att bevara dess kvalitet.
2024-07-04
Dela artikel

Förberedelser inför tvätt av linneduk

Innan du börjar tvätta dina Dukar & löpare speciellt linneduk i detta fallet är det viktigt att kontrollera eventuella tvättråd på etiketten. Linnetyg kan variera i hur det bör behandlas beroende på hur det är vävt och om det är färgat eller tryckt.

 1. Ta bort fläckar direkt: Behandla fläckar så snart de uppstår. Använd en mild tvål och kallt vatten för att försiktigt gnugga bort fläcken. Undvik starka kemikalier som kan skada tyget.
 2. Sortera rätt: Tvätta linneduken separat eller med liknande färger för att undvika att färger blöder eller att tyget skadas av tyngre material.

Tvättmetoder

Maskintvätt

Linnedukar kan tvättas i maskin om du följer dessa steg:

 1. Använd ett skonsamt program: Välj ett program för ömtåliga textilier eller handtvättprogram på din tvättmaskin.
 2. Låg temperatur: Tvätta i kallt eller ljummet vatten, helst inte över 40 grader Celsius, för att undvika krympning och bibehålla tygets struktur.
 3. Milt tvättmedel: Använd ett milt, flytande tvättmedel utan blekmedel. Pulvertvättmedel kan fastna i fibrerna och orsaka skador.
 4. Undvik överfyllning: Se till att tvättmaskinen inte är överfull. Linneduk behöver utrymme för att tvättas ordentligt.

Handtvätt

För extra skonsam behandling kan du handtvätta din linneduk:

 1. Fyll en balja med kallt eller ljummet vatten: Tillsätt en liten mängd milt tvättmedel.
 2. Låt duken ligga i blöt: Låt linneduken ligga i blöt i cirka 10-15 minuter.
 3. Gnugga försiktigt: Gnugga försiktigt med händerna på områden med fläckar eller smuts. Skölj noggrant med kallt vatten.

Torkning

Att torka linneduken på rätt sätt är avgörande för att bevara dess form och kvalitet:

 1. Undvik torktumlare: Torktumling kan krympa och slita på linnetyget. Om du måste använda torktumlare, välj låg värme och kort tid.
 2. Lufttorka: Häng upp linneduken på en tvättlina eller ett torkställ i ett välventilerat område. Undvik direkt solljus, vilket kan bleka tyget.
 3. Slät ut duken: När linneduken är fuktig, sträck ut den och släta ut eventuella veck. Detta hjälper till att minska behovet av strykning senare.

Strykning och förvaring

 1. Stryk medan fuktig: För bästa resultat, stryk linneduken medan den fortfarande är lite fuktig. Använd hög värme och ånga för att släta ut tyget.
 2. Förvara rätt: Förvara linnedukar på en sval, torr plats. Undvik att lägga dem i plastpåsar då detta kan leda till gulning av tyget över tid.

Viktiga tips att tänka på

 1. Undvik blekmedel: Blekmedel kan försvaga linnetygets fibrer och orsaka missfärgning.
 2. Minska tvättfrekvensen: Tvätta inte linneduken för ofta om det inte behövs. Frekvent tvätt kan slita ut tyget snabbare.
 3. Rulla eller häng: När du förvarar linnedukar, rulla dem istället för att vika för att undvika veck och skrynklor. Alternativt kan du hänga dem på en bred galge.

 

Vackra dukar & löpare för en fin dukning

Läs också!