Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Tvätta tyngdtäcke - Tips & råd på hur du ska tänka

Tyngdtäcken har blivit allt mer populära på grund av deras lugnande och ångestdämpande effekter. Men med deras tyngd och speciella fyllning kan det vara en utmaning att hålla dem rena. I detta reportage går vi igenom om du kan tvätta tyngdtäcken i en tvättmaskin, vilka alternativ som finns, hur mycket vikt en vanlig tvättmaskin klarar och hur du bäst torkar ditt tyngdtäcke efter tvätt.
2024-07-02
Dela artikel

Dags att tvätta tyngdtäcke - Vi tar det från början!

Går det att tvätta tyngdtäcke i tvättmaskin?

Det beror på täckets vikt och material. Många tyngdtäcken kan tvättas i en tvättmaskin, men det är viktigt att kontrollera tvättråden på etiketten först. Här är några riktlinjer att följa:

 1. Kontrollera tvättråden: Läs alltid etiketten för specifika tvättinstruktioner.
 2. Viktgräns för tvättmaskin: De flesta vanliga tvättmaskiner klarar att tvätta föremål som väger upp till 7-8 kg. Om ditt tyngdtäcke väger mer än så, kan det vara för tungt för din maskin.
 3. Skonsamt program: Använd ett skonsamt tvättprogram med kallt eller ljummet vatten för att undvika att skada täcket eller maskinen.
 4. Fördelning av vikten: Tvätta täcket ensam i maskinen för att fördela vikten jämnt och undvika obalans som kan skada maskinen.

Alternativa sätt att tvätta tyngdtäcke

Om ditt Tyngdtäcke är för tungt eller om du vill vara extra försiktig, finns det andra metoder att hålla det rent:

 1. Handtvätt: Fyll ett stort badkar med kallt eller ljummet vatten och ett milt tvättmedel. Låt täcket ligga i blöt och rör om försiktigt för att få bort smuts och fläckar. Skölj noggrant och pressa försiktigt ut överflödigt vatten.
 2. Professionell tvätt: Vissa kemtvättar och tvätterier erbjuder specialtjänster för tyngdtäcken. Detta kan vara ett säkert alternativ för tyngre täcken som kan vara svåra att hantera hemma.

Hur ska man torka tyngdtäcket efter tvätt?

Rätt torkning är avgörande för att bibehålla täckets funktion och kvalitet:

 1. Lufttorka: Häng upp täcket på en tvättlina eller ett stort torkställ. Se till att det är jämnt utspritt för att undvika att fyllningen klumpar sig. Vrid eller pressa försiktigt ut så mycket vatten som möjligt innan du hänger upp det.
 2. Torktumla på låg värme: Om tvättråden tillåter det, kan du torka täcket i torktumlare på låg värme. Lägg till några rena tennisbollar för att hjälpa till att hålla fyllningen jämnt fördelad. Var dock uppmärksam på att det kan ta lång tid att torka helt.
 3. Roterande torkning: Vänd och skaka täcket regelbundet under torkningen för att fördela fyllningen och påskynda torkprocessen.

Avslutande tips

 • Skydda täcket: Använd ett avtagbart överdrag som är lättare att tvätta och skyddar själva täcket från smuts.
 • Lufta täcket: Lufta ditt tyngdtäcke regelbundet för att fräscha upp det och minska behovet av frekvent tvättning.
 • Följ tillverkarens instruktioner: För bästa resultat och för att undvika skador, följ alltid tillverkarens tvättråd och rekommendationer.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du säkerställa att ditt tyngdtäcke hålls rent och fräscht, samtidigt som du förlänger dess livslängd och upprätthåller dess komfort och funktion.

 

Populära tyngdtäcke!

Läs också!