Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Olja in skärbräda

Att olja in en skärbräda är en viktig rutin för att säkerställa dess hållbarhet och hygien. Genom att regelbundet olja in din skärbräda kan du undvika att den spricker, böjs eller tar upp lukt och bakterier. I detta reportage går vi igenom hur du på bästa sätt oljar in din skärbräda med hjälp av rapsolja.
2024-07-10
Dela artikel

Förberedelser när du ska olja in din skärbräda

Innan du börjar med att olja in skärbrädan, behöver du säkerställa att den är helt ren och torr. Tvätta skärbrädan noggrant med varmt vatten och en mild diskmedelslösning. Undvik att blötlägga den, då för mycket vatten kan skada träet. Efter tvätt, låt skärbrädan lufttorka helt eller torka den med en ren handduk.

Val av olja för skärbräda

För att olja in skärbrädan kan du använda olika typer av oljor. En populär och lättillgänglig variant är rapsolja. Rapsolja tränger in bra i träet och ger en skyddande yta. Det är även en naturlig produkt, vilket gör det säkert att använda på en yta där du hanterar mat.

Steg-för-Steg Guide

  1. Applicera olja - Häll en generös mängd rapsolja på skärbrädan. Du kan använda en mjuk trasa, en pensel eller till och med dina händer för att sprida ut oljan över hela ytan. Se till att täcka hela skärbrädan, inklusive kanterna och sidorna.
  2. Massera in oljan - Arbeta in oljan i träet med cirkulära rörelser. Detta hjälper oljan att tränga djupt in i fibrerna och säkerställer att hela ytan blir ordentligt mättad.
  3. Låt verka - Låt skärbrädan ligga med oljan på sig i minst några timmar, gärna över natten. Detta ger träet tid att absorbera så mycket olja som möjligt.
  4. Torka av överskott - Efter att skärbrädan har fått suga upp oljan, torka av eventuellt överskott med en ren och torr trasa. Se till att inga oljerester ligger kvar på ytan, då det kan bli kladdigt.
  5. Upprepa vid behov - För nya skärbrädor eller skärbrädor som inte har oljats in på länge, kan det vara nödvändigt att upprepa processen flera gånger. Ett bra tecken på att din skärbräda är mättad är när den slutar absorbera oljan lika snabbt.

Underhåll av din skärbräda

För att hålla din skärbräda i bästa skick, rekommenderas det att du oljar in den regelbundet. Hur ofta detta behövs kan variera beroende på hur ofta du använder skärbrädan och hur du sköter om den. Generellt sett är det bra att olja in skärbrädan minst en gång i månaden eller när du märker att den börjar se torr ut.

Att olja in skärbrädan är en enkel men viktig del av underhållet. Genom att använda rapsolja, en naturlig och säker produkt, kan du förlänga livslängden på din skärbräda och säkerställa att den håller sig fräsch och funktionell. Så nästa gång du märker att din skärbräda ser lite trött ut, ta fram rapsoljan och ge den lite kärlek – din skärbräda kommer att tacka dig.

Tips

  • Använd en olja som inte härsknar snabbt. Rapsolja är ett utmärkt val, men det finns även specialoljor för skärbrädor att köpa.
  • Förvara skärbrädan stående när den inte används för att undvika att den ligger i fukt.
  • Undvik att diska skärbrädan i diskmaskin, då det kan förstöra träet.

Snygga & praktiska skärbrädor!

Läs också