Skippa sidhuvud och gå vidare.
Visar 2 av 2 produkter

En fritös är en köksapparat som används för att fritera mat. Den består av en behållare där maten placeras och en uppvärmd olja eller fett där maten sedan kokas. Fritöser är vanliga att använda för att tillaga pommes frites, chicken nuggets, lökringar och andra maträtter som behöver friteras för att bli krispiga. För att använda en fritös behöver man fylla den med olja eller fett och sedan värma upp det till önskad temperatur. När maten är klar, lyfter man upp den ur fritösen och låter den rinna av på hushållspapper för att bli av med överflödig olja.

Vanliga frågor om Fritös

 • Hur gör man rent en fritös?

  För att rengöra en fritös behöver du följa några steg:
 • Vad är skillnaden på en airfryer och en fritös?

  En airfryer och en fritös är båda köksapparater som används för att tillaga mat, men de använder olika metoder för att göra det. En fritös använder frityrolja för att fritera maten, vilket ger den en krispig yta och en djupare smak. En airfryer å andra sidan använder varm luft som cirkulerar runt maten för att tillaga den, vilket ger en liknande krispig yta men med mycket mindre olja eller till och med helt utan olja. Airfryers anses vara hälsosammare alternativ eftersom de kräver mindre olja och producerar mindre stänk och lukt jämfört med fritöser. Däremot kan fritöser ge en mer autentisk smak och textur på vissa maträtter. Valet mellan en airfryer och en fritös beror på personliga preferenser och behov.
 • Måste man ha frityrolja i fritös?

  Ja, för att använda en fritös behöver man använda frityrolja. Frityrolja är speciellt framtagen för att kunna användas vid fritering av mat. Den har en hög rökpunkt och kan värmas upp till höga temperaturer utan att bränna sig. Dess egenskaper gör att maten blir krispig och får en härlig smak. Användning av andra typer av oljor eller vätskor kan leda till att fritösen inte fungerar korrekt och kan även vara farligt.
 • Hur använder man en fritös?

  För att använda en fritös följer du dessa steg:
 • Hur ofta bör man byta olja i en fritös?

  Det beror på användningen och typen av mat som tillagas i fritösen. Generellt sett rekommenderas det att man byter olja i en fritös efter cirka 8-10 användningar eller när oljan börjar se mörk och lukta illa. Om man använder fritösen för att tillaga mat med starka smaker eller hög fetthalt kan det vara nödvändigt att byta olja oftare. Det är också viktigt att regelbundet rengöra fritösen för att förlänga oljans livslängd.