Skippa sidhuvud och gå vidare.

Allt för hemestern - till semesterpriser!

Sockel & lister

10 st produkter
Visar 10 av 10 produkter

Vanliga frågor om Sockel & lister

 • Är golvlist och sockel samma sak?

  Nej, golvlist och sockel är inte samma sak. Golvlist är en trä- eller plastlist som används för att täcka skarven mellan golvet och väggen. Dess huvudsakliga funktion är att ge en estetiskt tilltalande avslutning och skydda väggen från damm och smuts som kan samlas i skarven.
 • Är sockel golvlist?

  Nej, sockel är inte en golvlist. Sockeln är en list som monteras längs med väggarna vid golvet för att täcka över springan mellan golvet och väggen. Sockeln har till syfte att skydda väggen från smuts och stötar samt ge en snygg avslutning. Golvlist däremot är en list som monteras vid övergången mellan golvet och väggen för att täcka över eventuella ojämnheter och ge en snygg avslutning. Så sockel och golvlist är två olika typer av lister som används för olika ändamål.
 • Vad menas med sockel?

  I byggnadskonstruktionen avser "sockel" den nedre delen av en vägg som ligger direkt ovanför marken eller grundplattan. Sockeln fungerar som en skyddande barriär och bidrar till att förhindra fuktinträngning och skador på väggen. Den kan vara gjord av olika material som betong, tegel eller sten och kan vara synlig eller delvis nedgrävd beroende på byggnadens utformning.
 • Vad används sockel till?

  Sockel används främst inom bygg- och inredningsbranschen för att skapa en övergång mellan golvet och väggen. Det är en typ av list eller kantlist som monteras längs med golvet vid väggarna. Sockeln har både en funktionell och estetisk roll. Funktionellt skyddar den väggen från eventuella stötar och slitage. Estetiskt sett ger den en snygg och avslutande touch till rummet genom att dölja eventuella ojämnheter och skarvar mellan golvet och väggen.