Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Rengöra spabad med ättika, såpa eller diskmedel

Att underhålla och rengöra ditt spabad är avgörande för att säkerställa en hälsosam och njutbar badupplevelse. Här får du en steg-för-steg-guide om hur du rengör ditt spabad, både vid vattenbyte och invändigt. Vi går även igenom användningen av olika rengöringsmedel såsom ättika, diskmedel och såpa, samt hur du rengör spabadets filter.
2024-06-27
Dela artikel

Rengöra spabad - Steg för steg

1. Rengöra spabad vid vattenbyte

Det är viktigt att byta vattnet i ditt spabad regelbundet, vanligtvis var tredje till var fjärde månad beroende på hur ofta du använder det. När du byter vatten är det ett utmärkt tillfälle att genomföra en grundlig rengöring.

 1. Töm spabadet: Börja med att tömma ut allt vatten. Använd dräneringsventilen eller en pump för att avlägsna vattnet.
 2. Rengör ytorna: Använd en mjuk trasa eller svamp och en mild rengöringslösning för att torka av insidan av spabadet. Var noga med att rengöra alla hörn och kanter.
 3. Kontrollera och rengör filter: Ta ut filtren och skölj dem noggrant med rent vatten. För en djupare rengöring, blötlägg dem i en lösning av vatten och ett specifikt filterrengöringsmedel, eller använd ättika (1 del ättika till 10 delar vatten).

2. Rengöra spabad invändigt

En regelbunden invändig rengöring av spabadet hjälper till att hålla det fräscht och förhindra ansamling av bakterier och alger.

 1. Använd rätt rengöringsmedel: Välj ett rengöringsmedel som är skonsamt mot spabadets ytor och som inte lämnar rester.
 2. Rengöring med ättika: Ättika är ett utmärkt naturligt rengöringsmedel. Blanda en lösning av 1 del ättika och 10 delar vatten. Använd en mjuk trasa för att torka av ytorna. Ättika hjälper till att bryta ner mineralavlagringar och är effektivt mot mögel och bakterier.
 3. Rengöring med diskmedel: Om du föredrar att använda diskmedel, välj ett mildt och oparfymerat alternativ. Diskmedel är bra för att ta bort fett och oljerester. Blanda en liten mängd diskmedel med varmt vatten och torka av ytorna med en mjuk svamp.
 4. Rengöring med såpa: Såpa är ett annat bra alternativ för rengöring. Använd en biologiskt nedbrytbar såpa för att minska miljöpåverkan. Blanda såpa med vatten och skrubba ytorna försiktigt.

3. Rengöra filter i spabad

Filtret i ditt spabad är en av de viktigaste komponenterna för att hålla vattnet rent och klart.

 1. Ta bort filtret: Stäng av spabadet och ta bort filtret enligt tillverkarens instruktioner.
 2. Skölj filtret: Skölj filtret noggrant med en trädgårdsslang för att avlägsna större partiklar och skräp.
 3. Blötlägg filtret: För en djupare rengöring, blötlägg filtret i en hink med vatten och en filterrengöringslösning över natten. Alternativt kan du använda en blandning av vatten och ättika (1:10) för att desinficera och avlägsna mineralavlagringar.
 4. Skölj igen: Efter blötläggning, skölj filtret noggrant igen för att avlägsna alla rengöringsrester.
 5. Torka och återmontera: Låt filtret torka helt innan du sätter tillbaka det i spabadet.

Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att ditt spabad förblir rent, hygieniskt och i gott skick. Regelbunden rengör

Populära spabad

Läs också!