Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte SOMMARREA - galna deals till hem & uteplats!

Rengöra & putsa kristallkrona

En kristallkrona är en vacker och elegant inredningsdetalj som kan förvandla vilket rum som helst till något spektakulärt. Men för att behålla sin glans och skönhet kräver den regelbunden rengöring och putsning. I detta reportage går vi igenom de bästa metoderna för att rengöra och putsa en kristallkrona samt vad du bör tänka på för att hålla den i bästa skick.
2024-07-04
Dela artikel

Förberedelser inför rengöring av Kristallkrona

Innan du börjar rengöra din Kristallkrona & takkrona, är det viktigt att förbereda rätt. Här är några steg du bör följa:

 1. Stäng av strömmen: Säkerställ att strömmen till kristallkronan är avstängd för att undvika elektriska stötar.
 2. Skydda området under kronan: Lägg ut en mjuk filt eller handduk under kristallkronan för att skydda golvet och fånga eventuella kristaller som kan falla ner.
 3. Samla dina rengöringsverktyg: Du kommer att behöva ett milt rengöringsmedel, vatten, mikrofiberdukar, en stege och eventuellt bomullshandskar för att undvika fingeravtryck på kristallerna.

Metoder för att rengöra en kristallkrona

Rengöring utan att ta ner kristallkronan

Om din kristallkrona inte är alltför smutsig, kan du rengöra den medan den fortfarande hänger:

 1. Rengöring kristallkrona med spray: Blanda en lösning av lika delar vatten och isopropylalkohol eller använd ett specialanpassat rengöringsmedel för kristall. Spreja lösningen på kristallerna och låt smutsen droppa av. Var försiktig så att du inte blöter elektriska delar.
 2. Torka försiktigt: Använd en mikrofiberduk för att torka av varje kristall. Arbeta från toppen av kristallkronan och neråt för att undvika att rengöra samma yta flera gånger.

Djupare rengöring genom att ta ner kristallkronan

För en grundlig rengöring kan det vara nödvändigt att ta ner kristallkronan:

 1. Ta ner kristallkronan: Om möjligt, demontera kristallkronan och ta ner den försiktigt. Detta gör det enklare att rengöra varje del ordentligt.
 2. Göra rent kristallkrona del för del: Ta isär kristallerna och metalldelarna. Rengör varje kristall separat genom att doppa dem i en lösning av varmt vatten och några droppar diskmedel. Skölj noggrant med rent vatten.
 3. Tvätta kristallkrona: För metalldelarna, använd en mjuk trasa doppad i en blandning av vatten och mild tvållösning. Torka av och polera med en ren mikrofiberduk.

Putsning av kristallkrona

När kristallkronan är rengjord, är det dags att putsa den för att få fram den där gnistrande glansen:

 1. Putsa kristallkrona med bomullshandskar: Använd bomullshandskar för att undvika att lämna fingeravtryck på kristallerna. Putsa varje kristall försiktigt med en mikrofiberduk.
 2. Använd rätt putsmedel: Det finns speciella putsmedel för kristaller som hjälper till att få fram den bästa glansen. Följ anvisningarna på produkten noggrant.
 3. Montera tillbaka kristallkronan: När alla delar är torra och putsade, sätt ihop kristallkronan igen och häng tillbaka den på sin plats.

Viktiga tips att tänka på

 1. Rengör regelbundet: För att din kristallkrona ska behålla sin lyster, är det bra att rengöra den regelbundet, minst en gång om året.
 2. Undvik starka kemikalier: Använd aldrig starka kemikalier eller slipande rengöringsmedel på kristallerna, då dessa kan skada ytan och reducera glansen.
 3. Kontrollera kristallerna: Se till att alla kristaller är ordentligt fastsatta och kontrollera om några behöver bytas ut.
 4. Förvara kristaller rätt: Om du måste förvara kristallerna under rengöringen, se till att lägga dem på en mjuk yta för att undvika repor.

Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att din kristallkrona förblir en gnistrande mittpunkt i ditt hem. Regelbunden rengöring och rätt skötsel förlänger livslängden och skönheten på din kristallkrona, vilket bidrar till ett vackrare och mer elegant hem.

Vackra kristallkronor & takkronor

Läs också!