Guide – Välj rätt soffa

soffguiden

Går du i soffbytartankar? Är du på jakt efter soffan som kan bli din nya vardagsrumsbästis? En riktig kompis som väntar på att få ta hand om dig efter dagens slit. Då har du kommit helt rätt! Här har vi samlat det mesta du behöver veta inför ditt soffköp och rätar ut ett och annat frågetecken. Är du osäker på betydelsen av ett sofford? Kolla vårt sofflexikon längre ner på sidan!

Fundera först på vilken funktion din soffa ska ha. Halvligger du i soffan och kollar serier eller plöjer romaner? Kanske är en djup soffa med mjuka, lösa ryggkuddar något för dig. Gillar du att fika eller äter du gärna middag i din soffa? Då kanske du borde satsa på en soffa som inte är så djup, med fasta vändbara plymåer. Har du lite ont om plats hemma och ofta gäster på besök som gillar att sova över? Då kan en bäddsoffa vara det givna soffvalet för dig.

Ta en titt på rummet och tänk igenom vilken form du föredrar. Har du en mer modern eller klassisk inredningsstil? Har du begränsade ytor, knepiga hörn, vinklar och vrår? Hur många sektioner passar den stora eller lilla familjen? Ska soffan ha ett öppet avslut, en divan eller vara mer omslutande som en hörnsoffa? Stilrent strama eller bekvämt breda armstöd, med eller utan förvaring? Fram med måttstocken och mät platsen för din nya soffa.

Sist men inte minst – vilken klädsel och färg ska du välja? Här är det stilen och färgskalan på den övriga inredningen som får avgöra, liksom behovet. Tyg, läder eller skinn – det är helt upp till ditt eget tycke och smak! Har du småbarn, husdjur eller gillar att äta i soffan bör du välja skinn eller en tygsoffa med avtagbar klädsel i en mörkare färg.


Vilken är din drömsoffa?

Divansoffan

Soffan har en liggsektion med bekvämt ryggstöd och långt sittdjup på höger eller vänster sida. Perfekt att sträcka ut sig i efter en lång dag på jobbet.

Det är inte konstigt att den superbekväma divansoffan kommit att bli Skandinaviens mest populära soffmodell. Den ursprungliga divanen kommer från Mellanöstern och blev populär i Europa under 1800-talet. Idag är divanen oftast en soffa med en liggdel, som en förlängd sittdel. Det praktiska är att den har en liggplats utan att påverka någon annan av soffans sittplatser. Till skillnad från soffor med ett ”öppet avslut” har divansoffan oftast ett armstöd på ena sidan. Med ett öppet avslut avses en soffa som saknar armstöd och där ryggstödet avslutas lite tidigare. Soffan får ett öppnare luftigt intryck och en mjukare linje.
U-soffan till exempel kombinerar oftast en divan med ett öppet avslut. Se alla våra divansoffor

Porto-U-soffa_web

 

 • + Många sittplatser, liggdel, hög komfort, ger en öppen och inbjudande känsla
 • – Kräver oftast en större yta


Bäddsoffan

En smidig och funktionell inredningslösning när du vill ha en tillfällig extrasäng för dina gäster. Förvandlar enkelt din soffa till en mjuk madrass på under två minuter.

I stora delar av Europa är bäddsoffan ett vanligt inslag i de flesta hem. Här hemma återfinns den kanske mest i sommarstugan eller i gästrummet. Konstruktionen är anpassad för att vara stabil, även när soffan är uppbäddad, vilket medför att sittkomforten blir lite fastare. Bäddsoffor som har en divan har oftast inbyggd förvaring i divandelen. Bäddsoffan är ett utmärkt soffval för dig som ofta har nattgäster eller bor på en mindre yta med begränsade förvaringsmöjligheter. Se alla våra bäddsoffor

badd_web

 

 • + Praktisk möbel med flera funktioner, bra förvaring, sparar utrymme
 • – Inte fullt så bekväm som en vanlig soffa


Howardsoffan

Populära klassikern Howardsoffan är synonym med ett gott hantverk och en tidlös design som står sig i många år framöver.

Redan på 1800-talet föddes stilikonen Howardsoffan som idag är en av de mest populära soffmodellerna. Soffan har typiska stildetaljer som svängda armstöd med veckat tyg och svarvade träben med metallhjul framtill. Med sina djupa sitsplymåer och bakåtlutande sittyta är Howardsoffan lika skön att sjunka ner i framför tv:n som att umgås i. Stoppningen består av en kärna i kallskum och dun för högsta komfort. Du kan välja bland 200 olika tyger i alla tänkbara färger och former. Vi har också en svängd modell som garanterat blir ett spännande blickfång i ditt vardagsrum. Se alla våra Howardsoffor

Howardsoffa_web

 

 • + Tidlös modell, passar både i klassisk och modern inredning, hög komfort
 • – Färre sittplatser än i andra soffor


Hörnsoffan

I en inbjudande och omfamnande hörnsoffa får hela familjen plats. Hörnsoffan skapar en öppnare känsla i ditt vardagsrum och passar utmärkt för begränsade ytor och hörn. Välj bland moderna och klassiska varianter i sköna material som tyg, läder och skinn, eller varför inte den populära modellen med divan?

Hörnsoffan – för många av oss svenskar en viktig del av våra barndomshem. Ja, vi är många som genom åren fått uppleva komforten och enkelheten med en hörnsoffa, där hela familjen dessutom haft gott om plats. Hörnsoffan är mer omslutande än soffor med öppet avslut. Många av våra modeller är vändbara, så att du enkelt kan flytta soffan till en annan plats i ditt hem. Välj bland moderna och klassiska varianter, med eller utan divandel, i sköna material som skinn, läder eller tyg. Se alla våra hörnsoffor

Hörnsoffa-Chicago_web

 

 • + Bekväm, många sittplatser, smidig att möblera med
 • – Begränsad till ett hörn

 

Med en hörnsoffa får du plats med ett större soffbord. Kolla vårt utbud av soffbord här!

Tips!

8 råd innan du köper soffa:

 1. Fundera på hur soffan ska användas och av vilka.
 2. Har du småbarn, husdjur eller gillar att äta i soffan, överväg en skinnsoffa eller en tygsoffa med avtagbar klädsel i en mörkare färg.
 3. Anpassa modell, storlek och kvalitet efter rummet där soffan ska stå.
 4. Mät platsen där du tänker placera soffan för att vara säker på att den får plats med god marginal, så att du kan gå förbi soffan utan problem.
 5. Mät också de utrymmen i hemmet där soffan ska bäras och passera, så att den säkert kommer på plats.
 6. Har du möjlighet, åk ut till en av våra butiker! Känn, provsitt, provligg och ta hjälp av personalen. Berätta om dina önskemål så kan de guida dig ytterligare.
 7. Är du ute efter en soffa med lång livslängd, kolla soffans uppmätta värden av Martindale, pilling och ljusäkthet så att du vet att den håller en bra standard.
 8. Jämför dina utvalda favoriter vad gäller komfort, kvalitet, pris och design.


Litet sofflexikon

Kallskum
Kallas också formskum och är den vanligaste stoppningen i sits- och ryggplymåer på dagens soffor. Det är högelastiskt och ger en stadig, fjädrande sittkänsla. Materialet är astma- och allergivänligt och håller formen länge. Ju högre volymvikt kallskummet har, desto längre livslängd.

Sittdjup
En soffas sittdjup är måttet på sittdynans djup när ryggkudden är placerad i soffan. Se bild nedan.

Sitthöjd
Soffans sitthöjd är måttet från golvet upp till den högsta punkten på sittdynan. Se bild nedan.

sittdjup

Martindale
Måttet på hur slitstarkt ett tyg är efter ett slitage-test. Martindale-värdet anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurras mot tyget innan det har blivit maskor och trådarna gått av. Ju högre Martindale-värde, desto slitstarkare tyg. För en soffa som står i hemmiljö bör man ha ett Martindale-värde på över 15 000 varv. För offentliga miljöer bör värdet ligga på 30 000 och uppåt.

Pilling
Pilling är måttenheten för tygets “noppighet” – d v s det tillstånd då överskottsfiber dras ut från klädseln vid slitage, när tyget gnids och bildar små fiberkulor. Pilling anges på en skala från 1 till 5, där 5 betyder ingen pilling alls, vilket alltså är bäst. Skalan är exponentiell, vilket innebär att en pilling på 4 är dubbelt så bra som 3.

Ljusäkthet
Tygets förmåga att motstå solljus anges i ljusäkthet. Skalan för ljusäkthet går från 1 till 8, där 8 är bäst. Skalan är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 6 är dubbelt så bra som 5.

Nozagfjädring
En sicksack-formad metallfjäder som sitter i soffans stomme och skapar soffans djupfjädring. Vid användning av nozagfjädrar får du en jämn och fast sittkänsla oavsett om du sitter eller ligger ner.

Plymå
En löstagbar stoppad dyna i soffa eller fåtölj. Inuti kan det finnas resårfjädrar, dun, skumplast eller annan typ av stoppning. Ofta är plymåerna vändbara för ett jämnare slitage. Tyget är ofta avtagbart och tvättbart.


Lägg en passande matta vid din nya soffa! Kolla in vår matt-guide!


Skötselråd

För din tygsoffa
Förläng tygets livslängd genom att dammsuga soffan ofta, helst varje vecka. Det är också bra att impregnera tyget för att stöta bort fläckar och smuts. Genom att impregnera skyddar du också soffan mot solens UV-strålar, så att tyget bevarar sin ursprungsfärg längre. Impregneringen kan användas på de flesta textiltyper och förser tyget med en osynlig, luktfri hinna som gör att vätska eller annat inte tränger in i tyget utan lätt kan torkas upp med en trasa.

För din lädersoffa
Lädermöbler får en härligt sliten patina och blir bara vackrare med åren, förutsatt att de sköts rätt. Använd en skyddande kräm för att öka slitstyrkan, tåligheten mot fläckar och för att bibehålla lädret mjukt och smidigt. Produkter för skötsel och rengöring av din soffa

Lycka till med ditt soffköp!