Guide – Välj rätt soffa

soffguiden

Går du i soffbytartankar? Är du på jakt efter soffan som kan bli din nya vardagsrumsbästis? En riktig kompis som väntar på att få ta hand om dig efter dagens slit. Då har du kommit helt rätt! Här har vi samlat det mesta du behöver veta inför ditt soffköp och rätar ut ett och annat frågetecken. Är du osäker på betydelsen av ett sofford? Kolla vårt sofflexikon längre ner på sidan!

Fundera först på vilken funktion din soffa ska ha. Halvligger du i soffan och kollar serier eller plöjer romaner? Kanske är en djup soffa med mjuka, lösa ryggkuddar något för dig. Gillar du att fika eller äter du gärna middag i din soffa? Då kanske du borde satsa på en soffa som inte är så djup, med fasta vändbara plymåer. Har du lite ont om plats hemma och ofta gäster på besök som gillar att sova över? Då kan en bäddsoffa vara det givna soffvalet för dig.

Ta en titt på rummet och tänk igenom vilken form du föredrar. Har du en mer modern eller klassisk inredningsstil? Har du begränsade ytor, knepiga hörn, vinklar och vrår? Hur många sektioner passar den stora eller lilla familjen? Ska soffan ha ett öppet avslut, en divan eller vara mer omslutande som en hörnsoffa? Stilrent strama eller bekvämt breda armstöd, med eller utan förvaring? Fram med måttstocken och mät platsen för din nya soffa.

Sist men inte minst – vilken klädsel och färg ska du välja? Här är det stilen och färgskalan på den övriga inredningen som får avgöra, liksom behovet. Tyg, läder eller skinn – det är helt upp till ditt eget tycke och smak! Har du småbarn, husdjur eller gillar att äta i soffan bör du välja skinn eller en tygsoffa med avtagbar klädsel i en mörkare färg.


Vilken är din drömsoffa?

Divansoffan

Soffan har en liggsektion med bekvämt ryggstöd och långt sittdjup på höger eller vänster sida. Perfekt att sträcka ut sig i efter en lång dag på jobbet.

Det är inte konstigt att den superbekväma divansoffan kommit att bli Skandinaviens mest populära soffmodell. Den ursprungliga divanen kommer från Mellanöstern och blev populär i Europa under 1800-talet. Idag är divanen oftast en soffa med en liggdel, som en förlängd sittdel. Det praktiska är att den har en liggplats utan att påverka någon annan av soffans sittplatser. Till skillnad från soffor med ett ”öppet avslut” har divansoffan oftast ett armstöd på ena sidan. Med ett öppet avslut avses en soffa som saknar armstöd och där ryggstödet avslutas lite tidigare. Soffan får ett öppnare luftigt intryck och en mjukare linje.
U-soffan till exempel kombinerar oftast en divan med ett öppet avslut. Se alla våra divansoffor

Porto-U-soffa_web

 

 • + Många sittplatser, liggdel, hög komfort, ger en öppen och inbjudande känsla
 • – Kräver oftast en större yta


Bäddsoffan

En smidig och funktionell inredningslösning när du vill ha en tillfällig extrasäng för dina gäster. Förvandlar enkelt din soffa till en mjuk madrass på under två minuter.

I stora delar av Europa är bäddsoffan ett vanligt inslag i de flesta hem. Här hemma återfinns den kanske mest i sommarstugan eller i gästrummet. Konstruktionen är anpassad för att vara stabil, även när soffan är uppbäddad, vilket medför att sittkomforten blir lite fastare. Bäddsoffor som har en divan har oftast inbyggd förvaring i divandelen. Bäddsoffan är ett utmärkt soffval för dig som ofta har nattgäster eller bor på en mindre yta med begränsade förvaringsmöjligheter. Se alla våra bäddsoffor

badd_web

 

 • + Praktisk möbel med flera funktioner, bra förvaring, sparar utrymme
 • – Inte fullt så bekväm som en vanlig soffa


Howardsoffan

Populära klassikern Howardsoffan är synonym med ett gott hantverk och en tidlös design som står sig i många år framöver.

Redan på 1800-talet föddes stilikonen Howardsoffan som idag är en av de mest populära soffmodellerna. Soffan har typiska stildetaljer som svängda armstöd med veckat tyg och svarvade träben med metallhjul framtill. Med sina djupa sitsplymåer och bakåtlutande sittyta är Howardsoffan lika skön att sjunka ner i framför tv:n som att umgås i. Stoppningen består av en kärna i kallskum och dun för högsta komfort. Du kan välja bland 200 olika tyger i alla tänkbara färger och former. Vi har också en svängd modell som garanterat blir ett spännande blickfång i ditt vardagsrum. Se alla våra Howardsoffor

Howardsoffa_web

 

 • + Tidlös modell, passar både i klassisk och modern inredning, hög komfort
 • – Färre sittplatser än i andra soffor


Hörnsoffan

I en inbjudande och omfamnande hörnsoffa får hela familjen plats. Hörnsoffan skapar en öppnare känsla i ditt vardagsrum och passar utmärkt för begränsade ytor och hörn. Välj bland moderna och klassiska varianter i sköna material som tyg, läder och skinn, eller varför inte den populära modellen med divan?

Hörnsoffan – för många av oss svenskar en viktig del av våra barndomshem. Ja, vi är många som genom åren fått uppleva komforten och enkelheten med en hörnsoffa, där hela familjen dessutom haft gott om plats. Hörnsoffan är mer omslutande än soffor med öppet avslut. Många av våra modeller är vändbara, så att du enkelt kan flytta soffan till en annan plats i ditt hem. Välj bland moderna och klassiska varianter, med eller utan divandel, i sköna material som skinn, läder eller tyg. Se alla våra hörnsoffor

Hörnsoffa-Chicago_web

 

 • + Bekväm, många sittplatser, smidig att möblera med
 • – Begränsad till ett hörn

 

Med en hörnsoffa får du plats med ett större soffbord. Kolla vårt utbud av soffbord här!

Tips!

8 råd innan du köper soffa:

 1. Fundera på hur soffan ska användas och av vilka.
 2. Har du småbarn, husdjur eller gillar att äta i soffan, överväg en skinnsoffa eller en tygsoffa med avtagbar klädsel i en mörkare färg.
 3. Anpassa modell, storlek och kvalitet efter rummet där soffan ska stå.
 4. Mät platsen där du tänker placera soffan för att vara säker på att den får plats med god marginal, så att du kan gå förbi soffan utan problem.
 5. Mät också de utrymmen i hemmet där soffan ska bäras och passera, så att den säkert kommer på plats.
 6. Har du möjlighet, åk ut till en av våra butiker! Känn, provsitt, provligg och ta hjälp av personalen. Berätta om dina önskemål så kan de guida dig ytterligare.
 7. Är du ute efter en soffa med lång livslängd, kolla soffans uppmätta värden av Martindale, pilling och ljusäkthet så att du vet att den håller en bra standard.
 8. Jämför dina utvalda favoriter vad gäller komfort, kvalitet, pris och design.


Litet sofflexikon

Kallskum
Kallas också formskum och är den vanligaste stoppningen i sits- och ryggplymåer på dagens soffor. Det är högelastiskt och ger en stadig, fjädrande sittkänsla. Materialet är astma- och allergivänligt och håller formen länge. Ju högre volymvikt kallskummet har, desto längre livslängd.

Sittdjup
En soffas sittdjup är måttet på sittdynans djup när ryggkudden är placerad i soffan. Se bild nedan.

Sitthöjd
Soffans sitthöjd är måttet från golvet upp till den högsta punkten på sittdynan. Se bild nedan.

sittdjup

Martindale
Måttet på hur slitstarkt ett tyg är efter ett slitage-test. Martindale-värdet anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurras mot tyget innan det har blivit maskor och trådarna gått av. Ju högre Martindale-värde, desto slitstarkare tyg. För en soffa som står i hemmiljö bör man ha ett Martindale-värde på över 15 000 varv. För offentliga miljöer bör värdet ligga på 30 000 och uppåt.

Pilling
Pilling är måttenheten för tygets “noppighet” – d v s det tillstånd då överskottsfiber dras ut från klädseln vid slitage, när tyget gnids och bildar små fiberkulor. Pilling anges på en skala från 1 till 5, där 5 betyder ingen pilling alls, vilket alltså är bäst. Skalan är exponentiell, vilket innebär att en pilling på 4 är dubbelt så bra som 3.

Ljusäkthet
Tygets förmåga att motstå solljus anges i ljusäkthet. Skalan för ljusäkthet går från 1 till 8, där 8 är bäst. Skalan är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 6 är dubbelt så bra som 5.

Nozagfjädring
En sicksack-formad metallfjäder som sitter i soffans stomme och skapar soffans djupfjädring. Vid användning av nozagfjädrar får du en jämn och fast sittkänsla oavsett om du sitter eller ligger ner.

Plymå
En löstagbar stoppad dyna i soffa eller fåtölj. Inuti kan det finnas resårfjädrar, dun, skumplast eller annan typ av stoppning. Ofta är plymåerna vändbara för ett jämnare slitage. Tyget är ofta avtagbart och tvättbart.


Lägg en passande matta vid din nya soffa! Kolla in vår matt-guide!


Skötselråd

För din tygsoffa
Förläng tygets livslängd genom att dammsuga soffan ofta, helst varje vecka. Det är också bra att impregnera tyget för att stöta bort fläckar och smuts. Genom att impregnera skyddar du också soffan mot solens UV-strålar, så att tyget bevarar sin ursprungsfärg längre. Impregneringen kan användas på de flesta textiltyper och förser tyget med en osynlig, luktfri hinna som gör att vätska eller annat inte tränger in i tyget utan lätt kan torkas upp med en trasa.

För din lädersoffa
Lädermöbler får en härligt sliten patina och blir bara vackrare med åren, förutsatt att de sköts rätt. Använd en skyddande kräm för att öka slitstyrkan, tåligheten mot fläckar och för att bibehålla lädret mjukt och smidigt. Produkter för skötsel och rengöring av din soffa

Lycka till med ditt soffköp!

5 smarta förvaringslösningar

smart_forvaring

Är det något som man aldrig kan ha för mycket av i hemmet är det förvaring. Speciellt sådana som också hjälper dig hålla ordning och reda på dina saker. På Trademax har vi alltid design och funktionalitet i åtanke när vi utökar vårt sortiment. Nedan tipsar vi om 5 smarta förvaringslösningar som håller ett prydligt intryck och höjer stilfaktorn i hemmet! Läs mer

4 sommarfavoriter till trädgården

sommarfavoriter

Semestersäsongen har anlänt och vi har de ultimata utemöblerna för dig som vill komma in i rätt sinnesstämning! Övergången från jobb till semester är inte den lättaste när man ständigt är uppkopplad till jobbet på ett eller annat sätt. Vårt tips är att skapa en ”jobbfri zon” i exempelvis trädgården där du kan koppla av och rensa tankarna! Det kanske är lättare sagt än gjort, men med lite hjälp på traven av våra avslappningsmöbler lär du komma till ro fortare än kvickt!

1. Florens Himmelssäng: Florens kombinerar komforten av en loungegrupp med funktionen av en solsäng! Här kan du likväl ta en tupplur i skuggan eller ligga och njuta av solen. För att inte tala om semesterkänslan som infinner sig vid första anblicken… Gå till Florens > 

Himmelssäng

Läs mer

Blogg

Tävla om 10 000 kr i bloggkampen!

Vem gör bloggvärldens coolaste moodboard? Var med och tävla och vinn 10 000 kr i presentkort!

Nu kan du vara med och tävla om ett presentkort på 10 000 kr att handla för på Trademax. Tävlingen är enkel och går ut på att du som bloggar ska göra en moodboard med valfria produkter från Trademax 1000-tals olika produkter.

Du får göra precis som du vill men huvudsaken är att du länkar till varje produkt och att du förklara och motiverar din moodboard. Kombinera gärna stora möbler som soffa och soffbord med trevlig heminredning som mattor, tavlor och mysig belysning. Eller varför inte gör en moodboard över den perfekt stylade uteplatsen!

Av alla bidrag som skickas in kommer vår expertjury, bestående av Trademax egna inredningsexperter och inköpare, nominera de 10 bästa som sedan tävlar om våra följares röster. I finalen läggs alla bidrag ut på Trademax Facebook och där är det upp till våra drygt 70 000 följare att utse vinnaren!

Må den kreativaste bloggaren vinna!

mood board trademax bloggkmapen
Ovan ser du ett förslag som vi på Trademax själva gjort. Du får såklart låta din fantasi flöda och göra din moodboard precis så som du vill. Lycka till! 

Tävlingens process

 1. Tävlingsbidragen skickas in via formuläret senast 17 juli.
 2. 18 juli läggs bidragen ut i ett album på Trademax Facebooksida
 3. Den moodboard som fått flest reaktioner (gilla, delningar, kommentarer etc) på Facebook vinner. Vi räknar alla reaktioner fram till 31 juli.
 4. Vinnaren utses 1 augusti och får 10 000 kr i presentkort på Trademax.se att handla för.

Skicka in ditt bidrag här

Ditt namn

Din E-mail

Länk till bidraget på din blogg


Tävlingsregler

 • Moodboarden måste publiceras i en blogg och länka direkt till produkterna (Ej genom affiliatenätverk).
 • Trademax interna inredningsexperter och inköpare nominerar bidragen utifrån kreativitet, motivering och hur väl produkterna samspelar med varandra. Beslut går ej att överklaga.
 • Av de nominerade vinner den moodboard som på Facebook (I Trademax fotoalbum) får flest reaktioner, kommentarer och delningar sammanräknat.
 • En person kan både gilla, dela och kommenterar. Endast en kommentar per person räknas. Spam tillåts ej och kan leda till att vi blockerar personens Facebook-konto.
 • Alla som deltar i tävlingen måste ha en godkänd Facebookprofil. Fake-konton räknas bort.
 • Tävlingen är inte på något sätt sponsrad, stödd eller administrerad av eller knuten till företaget Facebook.
 • För att tävlingen ska gå in i det andra momenten krävs minst 10 bidrag.
 • Alla som skickar in ett bidrag enligt våra tävlingsregler får ett presentkort på 250 kr som tack. Presentkortet kan endast användas på trademax.se och gäller vid köp över 1000 kr.
 • Vinnaren får ett presentkort till ett värde av 10 000 kr och är giltig i 1 år. Presentkortet går ej att byta in mot pengar och kan endast användas vid ett (1) köptillfälle på trademax.se.

10 tips på midsommarlekar

midsommarlekar

Midsommarveckan närmar sig med stormsteg och förhoppningsvis börjar helgens alla förberedelser dra ihop sig! Förutom en gästvänlig och rymlig matgrupp, en fin bordsdukning och god mat är kvällens underhållning kanske ett av de viktigaste momenten! Nedan har vi samlat 10 st roliga midsommarlekar som garanterat höjer partystämningen!

För dig som vill hålla lekarna simpla föreslår vi lektips 1-5 och för dig som vill ta lekarna till en helt annan nivå rekommenderar vi lektips 6-10! Vill du spetsa till det ytterligare och väcka lite tävlingsanda kan du dela upp sällskapet i två lag som tävlar mot varandra i varje gren. Må bästa lag vinna! Läs mer

Guide – Att tänka på när du väljer utemöbler

guide utemobler

Idag finns det ett brett utbud av utemöbler och det är inte alltid helt lätt att komma fram till vilka utemöbler som passar dig och din uteplats bäst. Är du på jakt efter utemöbler som du sitter bekvämt i under middagarna? Eller vill du ha mer avslappnade utemöbler som loungegrupper? Vill du ha den naturliga värmen hos trä eller underhållsfritt material som konstrotting?

Vilka är dina behov?

När du ska köpa utemöbler börja med att besvara de mest givna frågorna: Var ska dina utemöbler stå? Ska de placeras i uterummet, på altanen eller kanske i trädgården? De flesta utemöbler tillverkas i material som lämpar sig för det nordiska klimatet och kan placeras i princip var som helst. Däremot kräver de olika materialen mer eller mindre skötsel, samt mer eller mindre skydd mot väder och vind för att hålla så länge som möjligt.

En annan sak du bör fundera över är vad du främst ska använda utemöblerna till. Vill du sitta bekvämt under långa trivsamma middagar med familj och vänner? Vill du kunna luta dig tillbaka och koppla av i solen? Eller vill du hellre skapa en härlig semesterkänsla på hemmaplan? Det finns utemöbler i mängder av utföranden och för de flesta behov! Läs mer

5 tips för en mysigare trädgård

5 tips för en mysigare trädgård

Nu är det äntligen den tiden på året då vi sakta men säkert börjar förflytta oss ut i trädgården. Gräsmattorna ska trimmas, utemöblerna ska inhandlas och rabatterna ska planteras. Sommarens festligheter börjar ta fart och därmed läggs även mer vikt på trädgårdsinredningen. Här kommer 5 tips på hur du skapar en mysig atmosfär i trädgården!

1. Belysning

Det finns nästan oändliga möjligheter med belysningen i trädgården. Med rätt ljussättning kan du göra sommarkvällarna helt oförglömliga! Det är trots allt belysningen som sätter stämningen när solen har gått ner. Utnyttja alla element av trädgården såsom träd, buskar och även poolen när du sätter upp belysningen. Göm gärna ljuskällor bakom buskar, stenar eller krukor och belys delar av trädgården för en ännu större effekt.  Läs mer

Guide – Välj rätt matta till vardagsrummet

Den kompletta mattguiden till ditt vardagsrum

Den kompletta mattguiden till ditt vardagsrum

När det gäller mattor till hemmet så kan det ibland kännas som en hel djungel av valmöjligheter. Vi tänkte därför en gång för alla besvara alla frågetecken kring mattor med en mattguide till vardagsrummet! Du som redan har börjat kika på urvalet har säkert märkt att det finns en hel del att tänka på när man väljer matta, som sort, storlek och funktion. Var ska mattan placeras? Hur stor ska den vara? Vilken känsla ska mattan tillföra rummet? Det är som sagt många frågor som bör besvaras i jakten på den perfekta vardagsrumsmattan!

Mattornas syfte och funktion

Idag finns det många fler syften för mattor än vad man tidigare brukade tänka på. Du har kanske mer än ett ändamål i åtanke? Du kanske vill att mattan ska vara ljuddämpande men också en fin inredningsdetalj? Värmande eller skydda golvet? Genom att veta vilken funktion mattan ska ha så blir det också lättare att avgöra vilken typ av matta som lämpar sig bäst.

 1. Underlag: Mattor skyddar golvet från märken och repor från stolar, soffbord som flyttas runt och diverse planmöbler/leksaker som kan skapa friktion mot golvet.  
 2. Akustik: Knarrande golv, lyhörda lägenheter är problem som i många fall kan lösas med ljuddämpande mattor, förslagsvis med täta, långa luggar.
 3. Inredningsdetalj:  Med mattor kan du sätta din egen prägel på heminredningen och skapa tonen för hela rummet. Det är ett enkelt sätt att introducera spännande mönster och färger utan att gå till överdrift. Du kan använda mattor för att framhäva specifika delar i rummet eller detaljer från gardiner och tavlor.
 4. Värmande: På vintern kan golven bli extra kalla, speciellt i hus och stugor. Då kan en mjuk och mysig matta vara räddningen! 

Läs mer

Tavelupphängning – hur gör man?

Att hänga tavlor kan vara knepigt, hur gör man egentligen?

Att hänga tavlor kan vara knepigt, hur gör man egentligen?

Hur gör man egentligen för att få till den där symmetriska och välorganiserade tavelväggen? Vi har undersökt saken och kommit fram till att det finns ett antal riktlinjer som är bra att ha i åtanke när man hänger tavlor så därför tänkte vi dela med oss av dessa i ett blogginlägg! Kom ihåg att det också handlar om smaksak, så länge du själv tycker är snyggt så spelar det ingen roll vad riktlinjerna säger!

Några allmänna tips att tänka på:

Försök att hålla samma avstånd mellan tavlorna, på så sätt ser det mycket mer strukturerat ut.
Ramar och motiv får gärna vara i samma färg och stil. Blanda t.ex. inte enkla moderna ramar med klassiska ramar i metall det ger nämligen ett plottrigt intryck. Testa dig fram genom att gruppera tavlorna på golvet innan du plockar fram hammaren!  Ett vanligt misstag är att hänga tavlorna för högt upp! Tavlor ska i regel hänga i mitten av väggen.
Läs mer

Nytt badrum på minuter – våra tips för en snabb makeover!

original4

Är du i behov av att snabbt förnya ditt badrum? Kanske vill du fräscha upp badrummet inför en middagsbjudning eller så känner du att det är dags för en badrumsmakeover? Man behöver inte anlita dyra hantverkare och lägga tiotusentals kronor på badrummet för att få en ny och uppiggande känsla! Du kan förvandla ditt badrum på egen hand med hjälp av billiga accessoarer och badrumstillbehör. Läs mer för att få reda på hur!

Accessoarer som höjer stämningen

Det enklaste sättet att byta stil i badrummet är att köpa nya och snygga badrumstillbehör. Små detaljer gör stor skillnad! Här är några förslag på produkter som du kan byta ut eller lägga till för att göra en vacker makeover av badrummet.

 • Badrumsmatta
 • Tvålpump
 • Duschdraperi
 • Pedalhink
 • Toalettborste
 • Duschset
 • Badrumsglas

Läs mer