5 tips för en mysigare trädgård

5 tips för en mysigare trädgård

Nu är det äntligen den tiden på året då vi sakta men säkert börjar förflytta oss ut i trädgården. Gräsmattorna ska trimmas, utemöblerna ska inhandlas och rabatterna ska planteras. Sommarens festligheter börjar ta fart och därmed läggs även mer vikt på trädgårdsinredningen. Här kommer 5 tips på hur du skapar en mysig atmosfär i trädgården!

1. Belysning

Det finns nästan oändliga möjligheter med belysningen i trädgården. Med rätt ljussättning kan du göra sommarkvällarna helt oförglömliga! Det är trots allt belysningen som sätter stämningen när solen har gått ner. Utnyttja alla element av trädgården såsom träd, buskar och även poolen när du sätter upp belysningen. Göm gärna ljuskällor bakom buskar, stenar eller krukor och belys delar av trädgården för en ännu större effekt.  Läs mer

Den kompletta mattguiden för ditt vardagsrum

Den kompletta mattguiden till ditt vardagsrum

Den kompletta mattguiden till ditt vardagsrum

När det gäller mattor till hemmet så kan det ibland kännas som en hel djungel av valmöjligheter. Vi tänkte därför en gång för alla besvara alla frågetecken kring mattor med en mattguide till vardagsrummet! Du som redan har börjat kika på urvalet har säkert märkt att det finns en hel del att tänka på när man väljer matta, som sort, storlek och funktion. Var ska mattan placeras? Hur stor ska den vara? Vilken känsla ska mattan tillföra rummet? Det är som sagt många frågor som bör besvaras i jakten på den perfekta vardagsrumsmattan!

Mattornas syfte och funktion

Idag finns det många fler syften för mattor än vad man tidigare brukade tänka på. Du har kanske mer än ett ändamål i åtanke? Du kanske vill att mattan ska vara ljuddämpande men också en fin inredningsdetalj? Värmande eller skydda golvet? Genom att veta vilken funktion mattan ska ha så blir det också lättare att avgöra vilken typ av matta som lämpar sig bäst.

 1. Underlag: Mattor skyddar golvet från märken och repor från stolar, soffbord som flyttas runt och diverse planmöbler/leksaker som kan skapa friktion mot golvet.  
 2. Akustik: Knarrande golv, lyhörda lägenheter är problem som i många fall kan lösas med ljuddämpande mattor, förslagsvis med täta, långa luggar.
 3. Inredningsdetalj:  Med mattor kan du sätta din egen prägel på heminredningen och skapa tonen för hela rummet. Det är ett enkelt sätt att introducera spännande mönster och färger utan att gå till överdrift. Du kan använda mattor för att framhäva specifika delar i rummet eller detaljer från gardiner och tavlor.
 4. Värmande: På vintern kan golven bli extra kalla, speciellt i hus och stugor. Då kan en mjuk och mysig matta vara räddningen! 

Läs mer

Tavelupphängning – hur gör man?

Att hänga tavlor kan vara knepigt, hur gör man egentligen?

Att hänga tavlor kan vara knepigt, hur gör man egentligen?

Hur gör man egentligen för att få till den där symmetriska och välorganiserade tavelväggen? Vi har undersökt saken och kommit fram till att det finns ett antal riktlinjer som är bra att ha i åtanke när man hänger tavlor så därför tänkte vi dela med oss av dessa i ett blogginlägg! Kom ihåg att det också handlar om smaksak, så länge du själv tycker är snyggt så spelar det ingen roll vad riktlinjerna säger!

Några allmänna tips att tänka på:

Försök att hålla samma avstånd mellan tavlorna, på så sätt ser det mycket mer strukturerat ut.
Ramar och motiv får gärna vara i samma färg och stil. Blanda t.ex. inte enkla moderna ramar med klassiska ramar i metall det ger nämligen ett plottrigt intryck. Testa dig fram genom att gruppera tavlorna på golvet innan du plockar fram hammaren!  Ett vanligt misstag är att hänga tavlorna för högt upp! Tavlor ska i regel hänga i mitten av väggen.
Läs mer

Nytt badrum på minuter – våra tips för en snabb makeover!

original4

Är du i behov av att snabbt förnya ditt badrum? Kanske vill du fräscha upp badrummet inför en middagsbjudning eller så känner du att det är dags för en badrumsmakeover? Man behöver inte anlita dyra hantverkare och lägga tiotusentals kronor på badrummet för att få en ny och uppiggande känsla! Du kan förvandla ditt badrum på egen hand med hjälp av billiga accessoarer och badrumstillbehör. Läs mer för att få reda på hur!

Accessoarer som höjer stämningen

Det enklaste sättet att byta stil i badrummet är att köpa nya och snygga badrumstillbehör. Små detaljer gör stor skillnad! Här är några förslag på produkter som du kan byta ut eller lägga till för att göra en vacker makeover av badrummet.

 • Badrumsmatta
 • Tvålpump
 • Duschdraperi
 • Pedalhink
 • Toalettborste
 • Duschset
 • Badrumsglas

Läs mer

Märkliga fakta om trädgården och växtriket!

Våra trädgårdar kan ibland tyckas vara en ordinär historia. Men under ytan döljer sig intressanta företeelser och tittar man noga kan man se bevis för att växterna är mer avancerade och utvecklade än vi faktiskt tror. Dessa märkliga fakta kanske lockar dig till att spendera lite mer tid både i din trädgård och ute i den friska luften.

Huskurer mot getingstick

En av få nackdelar med att spendera tid utomhus är att man då och då kan bli stucken av getingar. Det är dock ett gammalt problem och huskurerna mot getingstick är därför många och kreativa. En del menar att att applicering av vanlig deoderant kan hjälpa till att linda de svidande stingen. Det finns också huskurer som ger rådet att placera en potatisklyfta, ättikslag, olivolja eller lera där du blivit stucken. En sak är säker, du har gott om alternativ att prova på!

getingar i trädgården

Som tur är finns det huskurer mot getingstick!

Läs mer

6 förvånande fakta om din trädgård!

Våra trädgårdar bär på ett myllrande liv och många hemligheter. Även de trädgårdsintresserade har mycket nytt att lära och upptäcka i en helt vanlig trädgård. Här är 6 spännande fakta som kanske får dig att se på växter och trädgårdar med nya ögon.

1. Vad är frukter och vad är grönsaker?

I kulinariska termer brukar man anse att det som är sött är frukter. Rent strikt är dock till exempel avokado, tomat, gurka och pumpa exempel på frukter, men man brukar kalla dem för grönsaker i dagligt tal för att inte skapa total förvirring i köket.

2. Trädgårdstomtar – ett hett byte!

Trädgårdstomte

Trädgårdstomtar är ibland stöldbegärlig egendom

För er som tycker om trädgårdstomtar kan det vara bra att vara medveten om de riskfyllda förutsättningarna som de lever i. I Frankrike finns organisationen trädgårdstomtarnas befrielsefront som kidnappar tomtarna och bär ut dem i skogen. Organisationen menar att de återför tomtarna till deras rätta habitat och befriar dem från trädgårdens instängdhet. Det finns även ett fenomen som heter Roaming Gnome där en tomte stjäls från din trädgård och åker runt om i världen och återlämnas tillsammans med fotografier från äventyret.

Läs mer

Lyx vs. Budget

Att bläddra i inredningskataloger eller följa lyxiga inredningsarkitekter på Instagram kan vara bra inspiration. Men att spendera 50 000 kronor på en fåtölj kanske inte är helt realistiskt? Inte för de flesta av oss i varje fall.

Som tur så finns det oftast billigare alternativ som inte är helt pjåkiga om vi får säga det själv. Nedanför har vi plockat ut ett urval av alla produkter från Trademax och jämfört med några av de lyxigare designermöblerna. Priserna skiljer sig ganska markant men designen håller ändå måttet om du frågar oss. Det ska inte behöva kosta skjortan för att få till ett trendigt hem – så kika gärna in på Trademax nästa gång du vill hitta plånboksvänliga versioner av lyxiga designer möbler!

Budgetvslyx

Lyxvarianter

 1. Fåtölj – Barcelona® Chair – designad Ludwig Mies van der Rohe
 2. Bord – Deck – designad Dennis Marquart för OX Denmarq
 3. Stol – Tolix A stol – design Xavier Pauchard

Budgetvarianter – Trademax 

 1. Fåtölj – Monaco fåtölj svart/krom 
 2. Bord – Brick brickbord konstläder ljus
 3. Stol – Vintage stol svart

6 Inredningstrender du inte får missa i år

Det är inte alltid lätt att hålla koll på alla nya trender inom inredning därför har vi sammanfattat årets hetaste inredningstrender i 6 kortfattade punkter så att du enkelt kan hålla dig uppdaterad för vad som gäller i år. Vare sig om du funderar på att göra en helomvandling i hemmet eller om du bara vill piffa upp något enstaka rum så kan du säkerligen finna lite inspiration från vår lista.
1. Mässing  
Metaller fortsätter att vara lika populärt även i år, speciellt när det gäller inredningsdetaljer såsom ljusstakar, lampor, skålar och vas. Vi har uppdaterat belysningskategorin med massa trendiga lampor från Markslöjd ifall du vill bli inspirerad!

2. Marmor
Marmorbord syntes flitigt på inredningsbloggar under 2015, i år är inte heller något undantag! Ett tips är att blanda marmormaterial med metaller såsom koppar och mässing. Kombinationen skapar ett harmoniskt och stilfullt intryck i hemmet. Äkta marmor kan vara rätt kostsamt men det finns självklart budgetvarianter som du kan fuska med! Vi har en mängd olika marmorinspirerade bord i olika former och utföranden som du kan kika på.

3. Korgar av olika slag
Det finns väl inget bättre än trender som är både snygga och praktiska? Korgar förser dig med smarta förvaringsplatser men är också riktigt snygga inredningsdetaljer till hemmet. Ett sparsamt och enkelt sätt att piffa upp hemmet. Vi har en hel underkategori tillägnat till kistor & korgar på Trademax ifall du känner dig manad att haka på trenden.

5. Grön Växter
Gröna fingrar eller ej, så är det dags att ta in lite grönt i hemmet. Stora krukväxter får gärna pryda varje rum och hörna i hemmet. Det går så klart att substituera med plastväxter eller rent allmänt med bladmönster och gröna toner. Själva tanken är att heminredningen ska ha inslag av naturen.

6. 50 nyanser av blått
Inredningsexperterna har talat, årets färg är blått! Blåa tapeter, blåa mattor, blåa kuddar, you name it! Satsa på inredningar som går ton i ton i samma färg med subtila nyansskiftningar och experimentera gärna med strukturer!

Kollage-inredning-trademax-trend

Produkterna i kollaget: Taklampa mässing här | Fotlampa mässing/svart här | Korgar mässing här | Marmorbord här | Kudde blå här | Lykta blå här | Ljusstake blå här | Korg natur här | Pläd blå här | Ljusslinga blå här | Pall natur här

 

Förvaringsmöbler i klassisk stil

Klassiska möbler i vitt är ett säkert kort i hemmet. Halifax är en serie tidlösa möbler med fina detaljer. I serien hittar du möbler för hela hemmet oavsett om det är ett matbord eller byrå du är på jakt efter. Möblerna är fina att kombinera ihop.

Halifax
Halifax matbord

Halifax skänk, Halifax byrå (låg)  och Halifax byrå (hög).

halifax soffbord
Halifax soffbord.

Halifax sängramHalifax sängram och Halifax sängbord.